Arany kalács

Drága Életédesítők!

Három nap van arany vasárnapig...ezért egy gyönyörű  kalácsot készítettem az ünnepi asztalunkra! A kalácsot vanília krémmel és dióval töltöttem, így az íze az arany galuskára hajaz...de a külseje igazán karácsonyira sikeredett. Karácsony reggelén együtt a családdal, egy pohár tejeskávé mellett, biztosan csodás reggeli lesz! Ha a sok sok előkészület mellett még van időtök, készítsétek el!

Recept:

Kalács tészta:

50 dkg liszt
2 egész tojás
60 g cukor
30 g vaj
1 csomag instant élesztő
2 dl tej
1 citrom héja
1 nagy marék darált dió

Vanília krém:
250 ml tej
1 vanília rúd magja
85 g cukor
37 g liszt
1 db tojás

A lisztet a cukorral, az instant élesztővel a marék dióval és a citrom héjjal keverd össze. A közepébe csinálj egy lyukat, amibe öntsd bele a felolvasztott és kihűtött vajat, a felvert tojásokat és a tejet. A tésztát dagaszd össze és keleszd duplájára meleg helyen.

Amíg kel, készítsd el a krémet. A tejet a vanília kivonattal forrald fel. Egy fazékba keverd össze a cukrot a lisztet és a tojást homogénné. Először adj hozzá egy kanál felforralt tejet, majd add hozzá a maradékot is, és tedd fel közepes lángra főzni, folyamatos kevergetés mellett, amíg készre nem sűrűsödik a krém.

Ha kész a krém, szedd 4 részre a tésztát és nyújtsd a lapokat háromszög alakúra.Jöhet egy tepsi, benne sütőpapírral, amibe tedd bele az első réteget. Kend meg vastagon vanília krémmel és szórd meg darált dióval. Tedd rá a második lapot, majd a krém és a dió, a harmadik lapot, majd a krémet és a diót...és zárd le a negyedik lappal.

Ezután jön a kézügyességed..éles kézzel formázd meg a fenyőfa törzsét és vágj mindkét oldalt 1-1,5 cm-es csíkokat, majd csavard meg kétszer.Így alakul ki a fenyő forma. Keleszd még a tepsiben fél órát meleg helyen, majd mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg tojásos tejjel.(1 db tojás felverve, 1 dl tejjel) 180 fokon, hőlégkeverésen 25 perc alatt kész!

Legyél te is #életédesítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaboeszti.blog.hu/api/trackback/id/tr1513473381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szabó Eszti - Életédesítő

Szenvedélyesen imádok sütni, bármilyen desszerttel le lehet venni a lábamról. :) Az én életédesítő blogomon az édes "bűnös" élvezetek kiegészülnek az általam követett egészséges életmódba beilleszthető desszertekkel. Hiszek abban, hogy úgy, mint mindenhol, a sütik terén is a kiegyensúlyozottság vezet az egészséghez és a boldogsághoz! :)

Kövess engem a Facebookon is!

süti beállítások módosítása