Drága Életédesítők!
Három nap van arany vasárnapig...ezért egy gyönyörű kalácsot készítettem az ünnepi asztalunkra! A kalácsot vanília krémmel és dióval töltöttem, így az íze az arany galuskára hajaz...de a külseje igazán karácsonyira sikeredett. Karácsony reggelén együtt a családdal, egy pohár tejeskávé mellett, biztosan csodás reggeli lesz! Ha a sok sok előkészület mellett még van időtök, készítsétek el!
Recept:
Kalács tészta:
50 dkg liszt
2 egész tojás
60 g cukor
30 g vaj
1 csomag instant élesztő
2 dl tej
1 citrom héja
1 nagy marék darált dió
Vanília krém:
250 ml tej
1 vanília rúd magja
85 g cukor
37 g liszt
1 db tojás
A lisztet a cukorral, az instant élesztővel a marék dióval és a citrom héjjal keverd össze. A közepébe csinálj egy lyukat, amibe öntsd bele a felolvasztott és kihűtött vajat, a felvert tojásokat és a tejet. A tésztát dagaszd össze és keleszd duplájára meleg helyen.
Amíg kel, készítsd el a krémet. A tejet a vanília kivonattal forrald fel. Egy fazékba keverd össze a cukrot a lisztet és a tojást homogénné. Először adj hozzá egy kanál felforralt tejet, majd add hozzá a maradékot is, és tedd fel közepes lángra főzni, folyamatos kevergetés mellett, amíg készre nem sűrűsödik a krém.
Ha kész a krém, szedd 4 részre a tésztát és nyújtsd a lapokat háromszög alakúra.Jöhet egy tepsi, benne sütőpapírral, amibe tedd bele az első réteget. Kend meg vastagon vanília krémmel és szórd meg darált dióval. Tedd rá a második lapot, majd a krém és a dió, a harmadik lapot, majd a krémet és a diót...és zárd le a negyedik lappal.
Ezután jön a kézügyességed..éles kézzel formázd meg a fenyőfa törzsét és vágj mindkét oldalt 1-1,5 cm-es csíkokat, majd csavard meg kétszer.Így alakul ki a fenyő forma. Keleszd még a tepsiben fél órát meleg helyen, majd mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg tojásos tejjel.(1 db tojás felverve, 1 dl tejjel) 180 fokon, hőlégkeverésen 25 perc alatt kész!
Legyél te is #életédesítő
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.